Fundraising September 15, 2024 – October 1, 2024 About fundraising

A vándor

A vándor

Tersánszky Józsi Jenő
How much do you like this book?
What’s the quality of the file?
Download the book for quality assessment
What’s the quality of the downloaded files?

Volt egyszer, messze, óriás havasok közt, egy kis falucska. A hegyek elfogták elõle a Jóisten napját, s ami kevés szántóföldje volt, azon úgysem termett volna semmi, mert csupa szikla, kavics volt az egész. Nyomorúságos egy fészek volt.
A lakói csupán abból tengették életüket, amit az erdõ adott. Gombát szedtek, havasi epret, málnát. A felesleget egyszer egy évben bevitték a városba, a vásárba, és így került ki az árából a télire való ruha meg egyéb szükséges nekik.
Egy télen azonban szörnyû fergetegek jártak a havasok közt. A hógörgetegek az erdõt földestül lehántották néhol a hegyoldalakról, hogy csak a csupasz szikla maradt, és tavasz közepén is úgy csikorgott, mint egyebütt farsangkor.
A kis falu lakosai kétségbe voltak esve. A falu körül már a nyár közepéig letarolták az erdõt órajárásra. De senki sem gyûjtött még magának a téli ínségre.
Csüggedten, tétován õdöngtek a falu körül, az erdõben, és egymással marakodtak a kifosztott bokrokon, ahelyett hogy újabb helyekre iparkodtak volna.
Egy ilyen reménytelen, keserves nap reggelén, amikor éppen az erdõbe készültek, a falu végén egy idegent láttak meg közeledni.
A külseje ennek sem volt különb náluk. Csak olyan toprongyos gúnya díszelgett rajta, mint bármelyikükön. De már a falusiak szomorúságából, tunyaságából egy csöpp sem tetszett meg rajta.

Year:
1955
Publisher:
Szépirodalmi
Language:
hungarian
File:
EPUB, 161 KB
IPFS:
CID , CID Blake2b
hungarian, 1955
Read Online
Conversion to is in progress
Conversion to is failed

Most frequently terms